Pliki cookie w programach partnerskich

 

W plikach cookie zapisywane są informacje:

  • o linku partnera, dzięki którem internata wszedł na stronę produktu
  • o dacie kiedy to wejście miało miejsce

Dzięki tym informacjom internauta zostaje przypisany do partnera a ewentualna jego sprzedaż przełoży się wypłatą prowizji. Oczywiście chodzi o sprzedaż w okresie ważności plików cookie np. 30 dni od daty pierwszego przejścia przez link partnerski.

 

Wiele programów partnerskich wychodzi z założenia, że im krótszy czas ważności plików cookies tym lepiej dla nich. Trudno sie z tym niezgodzić bo jest to prawda. Jeżeli internauta dokona zakupu 2-3 dni po zakończeniu ważności plików cookies to organizator programu nie wyłaci partnerowi prowizji i przejmie cały cały zysk ze sprzedaży. Wiele programów trzyma się zasady, że skoro inne programy określają ten czas na 30 dni to my też ustalamy 30 dni.

Większość programów partnerskich:

  • nie dostosowuje czasu ważności plików cookies do cyklu sprzedażowego swoich produktów
  • nie dostosowuje do ceny swoich produktów (im droższy produkt tym dłużej się zastanawiamy nad zakupem, dłużej zbieramy informacje)
  • nie dostosowuje do ilości i wartości partnerów biorących udział w programie (nie motywuje ich do aktywności)

 

Kolejna niekrzystna sprawa dla partnerów (a korzystna dla organizatorów programów to ustawienia przeglądarek internetowych u internautów mogą powodować:

  1. niezapisywanie w komputerze plików cookie
  2. zapisanie ich i automatyczne usuniecie w momencie zamknięcia przeglądarki
  3. automatyczne usuwanie po upływie np. 20 dni od ich zapisania na komputerze

 

Niektórzy internauci okresowo wykonują czyszczenie komputera polegające na usuwaniu zbędnych plików. W trakcie takiego czyszczenia również są usuwane pliki cookie.

 

Usunięte pliki cookie nie przypiszą sprzedaży partnerowi.

Korzysta na tym organizator programu partnerskiego, który nie musi wypłacać prowizji.

 

ad. 1 /  niezapisywanie w komputerze plików cookie

Z sytuacją tą mamy do czynienia w przeglądarce Firefox w przypadku ustwienia "nigdy" w opcji:

Narzędzia > Opcje > Prywatność > Historia > Akceptuj cisteczka z innych witryn > "nigdy"

W takim przypadku internauta wogóle nie zostanie przypisany do partnera.

 

ad. 2 /  zapisanie ich i automatyczne usuniecie w momencie zamknięcia przeglądarki

Z sytuacją tą mamy do czynienia w przeglądarce Firefox:

Narzędzia > Opcje > Prywatność > Historia > Akceptuj cisteczka z innych witryn > zawsze > Przechowuj - do zamknięcia programu Firefox

 

Inne podstrony:

http://www.edusfera.com.pl/katalog/?dodaj-program-partnerski-do-katalogu,2

http://www.edusfera.com.pl/?skutecznosc-mailingu,8

http://www.edusfera.com.pl/?biznes-w-internecie,19